lathe machine

Вовед во машина за струг: 16 вида машина за струг

Струг е еден од најчесто користените машински алати во областа на обработка на метали. Постојат разни видови машински алати. На луѓето кои не ја познаваат оваа индустрија им е тешко да направат јасна разлика помеѓу различните видови машински алати. Во овој труд, ние класифицираме од 6 потсистеми: режим на управување, структура на машината, употреба, материјали за обработка, број на држачи на алати, тип на машински делови. Иако се различни видови на имиња на струг, постојат вкрстени случаи, како што е машината за струг на јазови, исто така, има хоризонтален струг,ЦПУ машина за струг, но тоа не влијае на нашето разбирање за струг.

Видови на воведување машина за струг:
Според методот на контрола

 • Конвенционален струг
 • ЦПУ струг

Според структурата на машината

 • Хоризонтален струг
 • Вертикален струг
 • Струг на постелнина

Според намената на машината

 • Струг на коленестото вратило, струг на брегасто вратило, струг на тркало, оска на оска, струг на ролна и ингто, машина за вртење и мелење, струг на тркала, струг со навој за цевки

Според обработените материјали

 • Струг за обработка на дрво
 • Струг за сечење метал

Класифициран според бројот на држачи на алатки

 • Единствен држач за алат CNC струг, двоен држач за алат CNC струг

Класифицирани според основниот тип на машински делови

 • Тип на Чак CNC струг, врвен CNC струг

Според методот на контрола

Во моментов, постојат два контролни методи за струг, едниот е рачна контрола, а другиот е контрола на програмирање CNC. Според различни контролни методи, стругот е поделен на конвенционален струг и струг на ЦПУ.

Конвенционален струг

engine lathe

Општиот струг има широк објект за обработка, опсегот на прилагодување на брзината на вртење на вретеното и количината на напојување е голема. Внатрешните и надворешните површини, крајните лица и внатрешните и надворешните нишки на работното парче може да се обработуваат. Овој вид струг главно работи рачно од работникот. Лесно е да се управува. Во раната фаза, брзината се прилагодува, брзината се преместува, рачката се крева, а потоа џојстикот се турка напред. Алатот за вртење напредува, задниот дел се повлекува, алатот за вртење се повлекува лево, а алатката за вртење оди лево. Лево и десно се исти. Иако работата на општото возило е едноставна, обработката на деловите е техничка активност, а работниците ќе ги разгледаат мерните алатки и цртежите за обработка. При обработка на мали серии делови, конвенционалните стругови имаат поголема предност во однос на ефикасноста од ЦПУмашина за струг. Многупати струмите за општа намена биле обработени, а стругите CNC сè уште се во фаза на програмирање. Поради оваа одлика, обичниот струг сè уште има пазар, погоден за работилници за производство и одржување на едно парче, мала серија.

Овие стругови може да се поделат на различни конвенционални стругови со различни спецификации, како што се LT6232 и LT6250, во зависност од висината на центарот и централното растојание. Покрај вртењето на сите видови ротирачки работни парчиња, тие исто така можат да вртат разни нишки, како што се метрички навој, инчен навој, модул навој, дијаметрален навој и завршен навој.

Со цел да се подобри дијаметарот на обработка на конвенционалниот струг, се изведе струг за кревет од јаз (исто така наречен струг на седло).

Левиот крај на стругото на креветот на јазот предниот дел на кутијата за глави е потонат и може да собере делови со голем дијаметар. Обликот на струг е висок со две глави, низок во средината и изгледа како седло, па затоа се нарекува струг на седло. Струкот за седло е погоден за обработка на делови со големи радијални димензии и мали аксијални димензии. Погоден е за вртење на надворешниот круг, внатрешната дупка, крајното лице, процепот и метриката, инч, модул, навој на искривување и дупчење и досадно. , пренасочување и други процеси, особено погодни за единечни, сериски производни претпријатија. Струкот за седло може да обработи работни парчиња со поголем дијаметар во жлебот на седлото. Водичите за машински алат се стврднати и фино заземјувани за лесно и сигурно работење. Струкот има карактеристики на голема моќност, голема брзина, силна цврстина, висока прецизност и низок шум.

lathe machine

ЦПУ струг

CNC струг е развиен од струг, а на главната машина се додава систем за контрола на програмата. Програмата е контролирана од програмата за контрола на машината за извршување на операцијата според наведената постапка, завршувајќи го циклусот на целиот процес на обработка.

Како и конвенционалните стругови, CNC стругите исто така се користат за обработка на ротирачката површина на деловите. Општо, тоа може автоматски да ја заврши обработката на надворешната цилиндрична површина, конусната површина, сферичната површина и конецот, а исто така може да обработи и некои комплексни ротирачки површини, како што се хиперболоиди. Работните парчиња струг и обичниот струг се инсталираат на ист начин. Со цел да се подобри ефикасноста на обработката, хидрауличните стругови се претежно хидраулични, пневматски и електрични парчиња.

Обликот на CNC струг е сличен на оној на конвенционалниот струг, односно се состои од кревет, глава, држач за алати, систем за притисок на системот за напојување, систем за ладење и подмачкување. Системот за напојување на струг на ЦПУ е квалитативно различен од конвенционалниот струг. Конвенционалниот струг има кутија за напојување и носач на размена. CNC стругот директно го користи серво моторот за да ги вози слајдот и држачот на алатот низ топчестата завртка за да го реализира движењето на напојувањето. Структурата на системот за напојување е многу поедноставена.
Денешните CNC стругови веќе се популаризираат за контрола на микрокомпјутерот. Во моментов постојат две категории CNC стругови, од кои едната е едноставна машинска алатка контролирана од микрокомпјутер, а другата е компјутерски контролирана машинска алатка. За време на работата, стругот на ЦПУ врши пресметки според упатствата за влезната програма и ги внесува резултатите од пресметката на единицата за погон. Уредот за контролен погон врши пресметка според командата, го внесува резултатот од пресметката на уредот за погон, го контролира погонскиот уред (степер мотор) во центарот на погонскиот уред за да управува со механичкиот механизам за пренос и работи со работниот чекор на машината алатка (надолжна и хоризонтална кочија) за да се реализира движењето на сечење.

Според структурата на машината

Хоризонтален струг

Главната карактеристика на хоризонталниот струг е дека главната оска е паралелна со работната маса и изгледа како да лежи на земја. Хоризонталните стругови се погодни за обработка на полесни работни парчиња кои не се со голем дијаметар, но долги. Ова е затоа што хоризонталниот струг го обработува чакот и горниот дел од работното парче. Оваа структура одредува дека тежината на работното парче не може да биде многу голема. Обичното максимално оптоварување е 300 кг, а тешкиот струг може да издржи 1 тон. Должината на обработката е главната предност на хоризонталниот струг во однос на вертикалниот струг.

Должината на обработката е 750мм, 1000мм, 2000мм, 3000мм, 4000мм, па дури и 8000мм, итн.

Вертикален струг

vertical lathe tsinfa

Главната карактеристика на вертикалниот струг е дека вретеното е нормално на масата и работното парче е стегнато на масата. Вертикалниот струг е погоден за обработка на тешки работни парчиња со голем дијаметар и кратка должина. Ова е затоа што на вертикалниот струг, прицврстувањето и усогласувањето на деловите е погодно, а ротирачкиот водич помеѓу работната маса и основата има подобар носивост. Мазноста на движењето за време на работата е висока, така што квалитетот на обработка на деловите е висок, но квалитетот на овие делови е тешко да се гарантира кога се поставуваат на конвенционални стругови и крајни стругови.

Вертикалните стругови можат да се поделат на вертикални стругови со една колона и вертикални стругови со дво колона. Вертикалните стругови со една колона обично имаат вертикален држач за алат и страничен држач за алат. Двата држачи имаат посебни кутии за напојување со кои може да се работи индивидуално или истовремено за вертикални и хоризонтални поминувања. Големите вертикални стругови обично имаат два исправени. За полесно процесирање, вертикалниот струг со два колона генерално има два вертикални држачи на алати и еден страничен држач за алати. Поголемиот дво постер има држач за страничен нож на секоја од двете колони.

Струг на постелнина

slant bed lathe tsinfa

Наклонетата конструкција на шината овозможува стругот да биде поригиден и лесно да се отстранат чиповите.

Според намената на машината

Стругови на коленестото вратило, стругови на тркала, ролни и ингто-стругови, машини за вртење и мелење, стругови со навој за цевки.

Струг на коленестото вратило

Струг на коленестото вратило е специјализиран вид струг што се користи за обработка на вратот за поврзување на шипката и страната на рачката на картерот на моторот со внатрешно согорување и коленестото вратило на компресорот за воздух.

Струг на тркалото CNC

Струг за тркала CNC е специјална машинска алатка за обработка и поправка на парови на тркала од железнички машини. Со цел да се подобрат перформансите и односот на цените на машинскиот алат, беше развиен системот ЦПУ за двојниот држач за алати на струг на тркалото и беа дискутирани функциите за автоматско мерење, поставување алатки и економично сечење на системот ЦПУ. Тој е целосно автоматски режим на работа со обработка и е опремен со систем за автоматско мерење, кој автоматски ги пресметува оптималните параметри за сечење по мерењето на површината на шарата на тркалото што треба да се поправи.

Ролни стругови

Ролните стругови се стругови дизајнирани за обработка на ролни. Ролните обично се ролни што се користат на валавницата. Тоа е многу голема, тешка и тешка цилиндрична форма со жлебови на неа.

Машина за вртење и мелење

Вртење иуниверзална машина за мелењекомпозитната обработка на алатки е еден од најпопуларните процеси на обработка во светот на машинската обработка. Тоа е напредна технологија на производство. Композитната обработка е спроведување на неколку различни процеси на обработка на една машина. МелењеДупчење, машина за вртење. Композитната обработка е најшироко користена и најтешка е комбинацијата на вртење и мелење. Центарот за комбинирана обработка на вртење и мелење е еквивалентен на комбинација на CNC струг и центар за обработка.

pipe lathe tsinfa

Струг со конец за цевки

Струг со навој за цевки, исто така познат како струг со навој за цевки, е хоризонтален струг дизајниран за вртење на цевки со голем дијаметар. Се одликува со голем дијаметар на дупката на главната вратило (генерално 135 mm или повеќе) и чаур на предниот и задниот дел на кутијата на вретеното. Со цел да се олесни стегањето и обработката на приклучоци или шипки со голем дијаметар, производот е широко користен во механичка обработка на производство на машини, нафта, хемикалии, јаглен, геолошки истражувања, урбанистички водоснабдителни и дренажни индустрии.

lathe machine

Според обработените материјали

Струг за обработка на дрво

Струг за сечење метал

Автомобилот за сечење метал е сличен на автомобилот за обработка на дрво по тоа што се користи за сечење на работното парче со ротирање на работното парче во контакт со алатот.

Сепак, разликата помеѓу двете е исто така огромна:

 1. Структурата на држачот за нож е различна. Автомобилите за обработка на дрво се пофлексибилни. На пример, користењето метален струг за сечење за возење вазна, поместувањето на алатот за нејзино обликување може да биде незгодно.
 2. Природата на работното парче е различна. Работното парче на металното обработливо возило е генерално хомогено, а густината и цврстината остануваат во основа исти, така што може да се исечат 3мм истовремено, а алатот може автоматски да се помести. Ако дрвото се користи на овој начин, дрвото ќе се испровоцира, па дури и дрвото ќе се искине. Автомобилот за сечење метали од тврдо дрво е подобар.
 3. Алатките за вртење се различни. Ивицата на алатот за вртење не е иста со аголот.

Класифицирани според основниот тип на машински делови

ЦПУ стругови од типот на Чак

Овие стругови немаат опашка и се погодни за вртење дискови (вклучително и кратки шахти). Повеќето од методите на стегање се електрични или хидраулични контроли, а структурата на чакот има многу прилагодливи вилици или вилици што не гаснат (т.е. меки вилици).

Врвни струг на ЦПУ

Овие стругови се опремени со обична опашка или CNC опашка. Тие се погодни за вртење на долги делови и делови од дискови со мал дијаметар.

Покрај тоа, тој може да биде различен според неговата точност на обработка

Струг е поделен на општ струг, прецизен струг и струг со висока прецизност. Прецизните и високопрецизните стругови обично се засноваат на обични прецизни стругови. Со подобрување на геометриската точност на машината, намалување на ефектите од вибрациите и изворите на топлина и користење на лагери со високи перформанси, машината има висока точност на обработка.

Какви било прашања, слободно контактирајте не.